CITEȘTI

Atelier Magrit este un spațiu al descoperirii, al...

Atelier Magrit este un spațiu al descoperirii, al organicului, al autenticității

Distribuie articolul:
Share

Gabriela este artista din spatele brandului Atelier Magrit, ea apreciază minimalismul, ceramica şi bineînţeles îi plac lucrările create de Réné Magritte. A experimentat  cu diferite tehnici de creaţie: pictură, sculptură, fotografie, design de obiect şi ceramică.  Ea afirmând şi pe site-ul personal „cu fiecare explorare m-am dezvăluit, am învățat și am crescut.”

1. De ce ai ales ceramica?

Am ales Ceramica din dragoste pentru natură, simplitate și suprarealism. Atelier Magrit este un spațiu al descoperirii, al organicului, al autenticității. Aici găsești nu doar obiecte de lut care să îmbrace spații, ci texturi, forme, culori, emoție și surprindere.

2. Când ai realizat că ai talent artistic?

Am știut din copilărie că acesta e drumul pe care îmi doresc să-l parcurg. Am studiat Arte Plastice, experimentând diverse tehnici de exprimare artistică: pictură, sculptură, fotografie, design de obiect, până când am ajuns la ceramică unde m-am și oprit pentru că aici mi-am descoperit vocația.

3.  Ai mai cochetat și cu alte meșteșuguri de-a lungul timpului?

În timpul facultății îmi asigurăm venitul din fotografie de fashion, produs și de events. Apoi pentru o perioadă mai lungă de timp, de aproximativ 10 ani, am avut un atelier de marochinărie.

4. Ne poți împărtăși povestea din spatele “Atelier Magrit”? Cum a început și cum a evoluat în timp?

Dorința de a avea un atelier de ceramică a venit ca un imbold după o vacanță în Lisabona, unde am fost fascinată de tot ce am descoperit acolo. Pasiunea mea pentru ceramică a început încă din timpul facultăţii, dar am început să explorez mai mult, în urmă cu doi ani când am realizat primele vase din lut. Cu fiecare expl­o­rare m-am dezvăluit, am învăţat şi am crescut. Pentru mine, să lucrez cu lutul înseamnă terapie, emoție, fericire.

5. Ne poți spune în câteva cuvinte cum se lucrează un vas din ceramică? Care sunt pașii?

O piesă din argilă trece prin mai multe etape până ajunge la forma finală. După ce a fost modelată, se lasă să se usuce încet. Uscarea lutului încet ajută la evitarea deformării și a crăpăturilor pe măsură ce argila se usucă și se micșorează. Trece printr-o primă ardere numită “biscuitare” unde piesa din lut este transformată în ceramică. Odată ce a fost făcută ceramică, trece prin a doua ardere, cea cu glazură. Vitrarea se face în scopuri artistice și practice, se adaugă un strat de sticlă impermeabil ceramicii, pentru veselă.

6. Care este obiectul ceramic cel mai drag dintre toate cele meşteşugărite?

Sunt multe piese care-mi sunt dragi, mi-e greu să aleg una anume pentru că fiecare piesă pe care o creez e parte din mine, sunt atașată de tot ce realizez.

7. Cum îţi stimulezi creativitatea? Unde găsești inspirație pentru modelele Magrit?

În realizarea creațiilor mă inspiră natura, emoțiile, oamenii, cărțile pe care le citesc, călătoriile, practic tot ce creează o amprentă asupra mea, iar eu transpun astfel în piesele mele ceea ce simt.

8. Ce planuri meșteșugărești ai pentru viitor?

Îmi doresc să dezvolt atelierul achiziționând un cuptor mai mare și roata olarului, încât să pot crea piese decorative la dimensiuni foarte mari, și o linie de producție a plăcilor ceramice. Sper să pot colabora cu diverse reviste de specialitate și designeri de interior, încât arta mea să fie cât mai cunoscută și apreciată.

Fotografii trimise de Atelier Magrit.

Interviu preluat de Andreea Dinu, editat şi aranjat de Mihaela Ion.

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share