CITEȘTI

Ana Gaman, despre broderie: „Aici se varsă o...

Ana Gaman, despre broderie: „Aici se varsă o mare cantitate de răbdare.”

Distribuie articolul:
Share

Anagums este o lume veselă și colorată, cusută cu ace subțiri, din fire și mărgele, cu inspirație din lucruri, povești și idei care binedispun.

1.Cine este Ana Gaman și cum a luat naștere iubirea ei pentru broderie?

Eu sunt Ana Gaman, din București, și vă răspund la întrebări din camera mea atelier dintr-un apartament în care locuiesc cu prietenul meu si cu pisica, ah, stați… cu două pisici mai nou. Îmi împart timpul între job, broderie, plante și animale, și alte activități ocazionale.
Nu am studii în domeniul artei dar am fost mereu atrasă de tot ce ține de lucru manual, creații și frumos. Tare mândră eram de ce am brodat pentru prima data, în primii ani din generală. Mai târziu m-am tot jucat cu acele și ața, cu pensulele și cu lutul polimeric și am vrut constant să descopăr și să învăț ceva nou. Ceea ce rezultă în foarte multe materiale pe care nu am timp să le folosesc.
La broderie nu mă așteptam să mă întorc, mai ales să rămân, dar se pare că asta s-a lipit de mine și de voi.

2. La un scroll distanță, pe pagina ta de Instagram ne întâmpină o gașcă tare simpatică de gândăcei, de care nu poți să nu te îndrăgostești. Care este povestea lor?

De fapt, primul obiect brodat cu mărgele a fost un gândac. Mărgelele le aveam deja de când plănuiam să fac brățări și coliere.
Nu știu să zic exact de ce gândaci, probabil pentru că sunt creaturi neînțelese de foarte mulți și simt nevoia să îi scot în evidență cumva pozitiv. Dar probabil și pentru că am fost mereu atrasă de tot ce e considerat ciudat.

3. Cine și ce te inspiră ? Cum se translatează ceea ce „consumi” în ceea ce faci?

Mă inspiră natura, amintirile din copilărie, propunerile altora, ce fac alți creatori, chiar și mărgelele pe care le am. Și mai e curiozitatea, pe care aș vrea să o pun cât mai des la înaintare, care mă face să zic “hai să vedem ce iese”, și așa fac un gândac, hai să fac și o floare, dar hai și un pește, și o… hm, tocmai mi-a venit o idee.
De cele mai multe ori nu prea îmi place să brodez un obiect identic cu altul pe care l-am făcut înainte, în unele cazuri deloc, mai ales pentru lucrările complexe.

4. Ce ne poți spune despre procesul tău? Este broderia o călătorie a mâinilor dibace și răbdării?

Da, ce frumos zici. Este o călătorie care începe cu o idee sau o cerință, caut referințe, mă gândesc și răzgândesc, într-un final fac un desen, aleg culorile pentru mărgele, ață și fetru, transfer desenul pe fetru și încep să brodez. Aici se varsă o mare cantitate de răbdare, iar mâinile își dau seama de asta abia atunci când începe să doară. Satisfacția de la final este mereu prezentă și îmi place să captez asta cu o poză, două, trei, pentru contul de Instagram.

5. Munca ta are atât de multe nuanțe frumoase și vibrante. Ce te animă în alegerea și combinarea culorilor?

Cum nuanțele mărgelelor și ale firelor sunt deja alese, în sensul în care nu poți, așa cum faci cu acuarele de exemplu, să combini două culori ca să rezulte alta, mi se pare că procesul este mult mai simplu.
Așa că, de cele mai multe ori, după ce stabilesc modelul pe care îl brodez și culoarea, trec prin toate nuanțele pe care le am, le așez unele lângă altele ca să văd cum arată împreună și aleg.
Momentan am aproape 70 de nuanțe diferite și am noroc că mărgelele vin în atât de multe culori superbe încât am de unde alege. Mă inspiră foarte mult și ele. Se mai întâmplă să mă lipesc de o anumită culoare și să nu mă dezlipesc până nu brodez ceva cu ea.

6. Care este produsul cel mai îndrăgit de cei ce te urmăresc?

Chiar recent am întrebat asta într-o postare și mi s-a spus că toate, dar în special sardinele colorate. Eu aș zice broșele și cerceii cu flamingo pentru că au fost ceruți de foarte multe ori. Poate și portretele personalizate cu animale pentru legătura dintre animal și persoană, cu toate că pentru asta eu nu am niciun merit.

7. Ce a trebuit să accepți despre munca de creativ și ce ți-ai dori să se întâmple altfel?

Nu aș știi ce să schimb. Nu am experientă doar cu muncă de creativ ca să trag o concluzie. Dacă ar fi să mă gândesc teoretic la varianta în care nu aș mai avea job înțeleg că, dacă vreau să mă ocup doar eu de tot, și vreau, nu am cum să mă aștept să fac un număr mare de obiecte într-un timp scurt. Înțeleg asta și mai bine acum când timpul este limitat. Altfel, mi se pare că mai am foarte multe de învățat.

8. Cum arată o zi dedicată lucrului migălos?

Foarte rar am zile dedicate doar broderiei, de cele mai multe ori atunci când sunt pe ultima sută de metri. În zilele astea doar brodez, cu pauze pentru mâncare și întindere, pentru că poziția în care stau nu e deloc comodă.
Când merg la părinți și Masha, care stau la curte, brodez afară, la umbră, cu ciripitul vrăbiilor și sunetul frunzelor mișcate de vânt pe fundal. E super plăcut.
Și da, era nevoie să menționez și cățelul.

9. Faci parte din comunitatea Alexandrei Radu, Kătun. Te-a ajutat această experiență a târgurilor online și fizice? Cum?

Daaa! M-am îndrăgostit de Kătun la începutul anului 2020 după ce i-am vizitat la Târgul Mândrelor, și se pare că și Kătunul s-a îndrăgostit de mine pentru că de atunci fac parte din comunitate iar lucrul ăsta m-a ajutat foarte mult cât eu eram încă la început. A ajutat atât susținerea și cuvintele frumoase ale colegilor mei, cât și târgurile tematice organizate.

10. Ce înseamnă „a reuși” în acest domeniu și cum arată această reușită pentru tine? Este succesul, fie el online sau nu, un scop care merită?

Cum am menționat mai sus, mă împart între multe activități, așa că reușită pentru mine înseamnă să continui.
Mi-am dorit de foarte mult timp să fac ceva creativ și am tot încercat, dar de fiecare dată rămânea la stadiul de încercat. Mi-a fost teamă că o să se întâmple la fel și cu brodatul, așa că încă mă minunez că am continuat chiar și după aproape 4 ani.
În momentul de față simt că Anagums face parte din mine, că există, și nu mă mai tem. Dar cine știe ce gânduri mai apar. Și tot așa…

11. Dacă ai fi actorul principal într-un film, cum ai începe și termina filmul?

Oh, îmi imaginez un film super plictisitor pentru cei care caută acțiune, fără început și fără final. Un film cu natură, activități plăcute și lente, peisaje frumoase, neapărat vară, cu vânt care să adie printre frunze. Eu cred că aș fi vântul.

12. La ce lucrezi acum și cum arată următorul an în termeni de proiecte, planuri și vise?

Momentan urmează o pauză scurtă pentru că vara a fost plină. După, am câteva idei care așteaptă și sper la o colaborare cu un alt creator. Și mi-ar plăcea să îmi urmăresc mai des curiozitatea și să nu mă mai tem când ies din zona de confort.

 

*Fotografiile sunt din arhiva personală a Anei Gaman.

Comentarii

Alexandra este ilustratoare și artistă vizuală bazată în Cluj, pasionată de ilustrația de carte, cea editorială și de designul de produs. Iubește poveștile și preferă comunicarea vizuală, însă iubirea ei pentru storytelling pășește și pe tărâmul cuvintelor scrise, fiind de părere că inspirația curge dintr-o metodă în alta. Este membră a Clubului Ilustratorilor și își dorește să contribuie la promovarea industriei și creativilor din România, atât prin practica sa, cât și prin redactarea de articole tematice. A ilustrat cărți pentru copii, a participat la proiecte editoriale în Spania și Olanda, și a expus la instituții precum Palatul Cotroceni și galerii de artă contemporană precum White Flat Gallery. E motivată de o curiozitate nemărginită și de pofta de a se mânji pe mâini, tot pentru a găsi stilul perfect turnat textului și textul care șoptește imaginilor. Are inima unui copil, sensibilă și aventuroasă, și mintea unui adult cu o voce puternică, lucru vizibil în munca sa. Este mândră de această viziune bifocală asupra lumii, fiind de părere că suntem toți amestecuri de lucruri, niciodată doar unul sau altul. Arta Alexandrei poate fi urmărită pe Instagram și pe site-ul său.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share