CITEȘTI

Micul Martie – mărțișorul românesc, în interpretar...

Micul Martie – mărțișorul românesc, în interpretarea creativilor

Distribuie articolul:
Share

Considerat vestitorul primăverii, Mărțișorul rămâne una dintre „atențiile” cele mai gingașe de dăruit unei persoane. Este un obicei străvechi care a dăinuit din generație în generație și care astăzi trece totuși printr-un proces de reinventare, mulțumită atenției pe care i-o acordă designerii de produs din țara noastră. Așa că în locul tradiționalului bănuț legat cu o sforicică împletită cu alb și roșu, mărțișorul zilelor noastre te uimește prin concept și materiale, prin varietatea designului și posibilitățile de personalizare.

Știați că:

Mărțișorul datează de circa două mii de ani și este specific românilor și bulgarilor? Fiecare dintre popoare are însă propria legendă, iar a noastră se leagă de un tânăr curajos care și-a dat viața pentru a elibera soarele, pe care un zmeu netrebnic îl ținea închis într-un castel. Din anul 2017, obiceiul Mărțișorului a fost înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO. Așadar, cum se raportează creativii din România la sărbătoarea Mărțișorului? Evident, cu multă imaginație. În fiecare an, la târgurile primăverii descoperi noi tineri talentați și noi interpretări ale micului obiect de pus în piept. Am realizat o selecție a celor mai inedite idei de mărțișor și am stat de vorbă cu cei care le-au creat.

Sub sloganul „Poartă emoția!”, brandul Emilys realizează deja de patru ani mărțișoare florale, după o idee ce i-a venit tinerei creatoare încă din copilărie. „Mărțișoarele florale au prins rădăcini în imaginația mea ca o alternativă la cele bine-cunoscute, aflate pe piață încă din copilăria noastră.” Emilia Toroș se săturase de caracterul impersonal al mărțișoarelor primite, așa că și-a dorit să creeze un tip de mărțișor care să trezească emoții.

„Pasiunea mea pentru cromatică și design le-a făcut să prindă contur și tot ce mai rămânea de făcut era să găsesc materialele potrivite. Pentru asta am ales florile naturale uscate și cele de hârtie, cu multitudinea lor de culori și de texturi. Și atunci când simt nevoia de o culoare mai specială, intervin și le pictez manual. De la bun început au fost apreciate de cliente, fapt care mă bucură nespus. Încă de atunci păstrez cu drag primul mărțișor, care arată în continuare foarte bine. Așa că sunt și un cadou menit să reziste în timp.”

Totuși, dacă preferați un mărțișor de sorginte tradițională, Confitor Artizanat creează an de an o întreagă colecție de personaje legendare și obiecte inspirate din lumea satului românesc, precum splendide căsuțe în miniatură sau cojocele în culori și forme cât mai jucăușe. Am stat un pic de vorbă cu omul din spatele brandului, vrând în primul rând să aflăm cum i-a venit ideea de a preface căsuțele tradiționale românești în obiecte atât de mici și de vii.

„În decursul celor șapte ani de când am pornit în această călătorie minunată a meșteșugurilor de mână, am realizat tot felul de căsuțe artizanale: căsuțe tradiționale după fiecare zonă etnografică a țării, machete după casa părintească de care ne leagă amintiri de suflet, căsuțe de lut desprinse din povești,  căsuțe-ornament de Crăciun, iar acum și căsuțe de prins în piept de Mărțișor. Sursa de inspirație este mitologia românească, cu rădăcini în viața satului. Am fost atrasă dintotdeauna de misterele pe care le ascunde această lume, mistere care deși au rămas nedeslușite încep ușor, ușor să se piardă în mirajul vieții moderne, iar eu îmi doresc cât pot de mult să le aduc la lumină.”

Am vrut să aflăm și cât de minuțioasă este această muncă așa că am întrebat direct: Cu câtă vreme înainte de Mărțișor vă apucați de lucru? „Încep pregătirile fix după ce termin  sezonul de Crăciun, adică după Revelion, un timp destul de scurt, motiv pentru care lista de comenzi este limitată. Mărțișoarele pe care le lucrez poartă tainele ascunse ale semnificației șnurului împletit roșu cu alb pentru care am găsit trei explicații. Prima este Baba Dochia care se jertfește în călătoria ei mistică în căutarea primăverii, a doua este Viteazul care a salvat Soarele și a treia este Legenda Ghiocelului protejat de Zâna Primăverii. Aceste legende le am scrise în felicitările care însoțesc mărțișoarele pe care le realizez, astfel ca cel care le primește să aibă parte și  de această bucurie a cunoașterii mitologiei românești și să poarte apoi cu mândrie mărțișorul, în semn de păstrător al tradițiilor populare.  Pentru că sărbătoarea Mărțișorului nu este doar un prilej de a face din datorie un cadou cuiva, ea trebuie înțeleasă ca un moment de bucurie a renașterii naturii; la începutul primăverii iarna adesea suflă din urmă vânturi reci care pot provoca pagube, iar Mărțișorul vine în ajutorul celor ce îl poartă pentru a-i proteja de fiorul iernii.”

Cât despre cel mai apreciat mărțișor din punctul de vedere al vânzării: „Fără îndoială, cel mai popular mărțișor al meu este Baba Dochia, pe care îl confecționez din anul 2017. Din punctul de vedere al vânzării, mă îmbogățește mai mult spiritual… gândul că a ajuns în pieptul și sper și în sufletul a sute de oameni. Colecția mea de Mărțișoare cuprinde pe lângă Baba Dochia, Voinici și Ghiocei și alte mărțișoare tradiționale care exprimă bucuria venirii primăverii și viața satului păstrător al tradițiilor: Cojoacele Babei Dochia, căsuțe țărănești, Țărăncuțe în port popular, specific fiecărei zone a țării, inimioare primăvăratice și brelocuri de ghiozdănel, toate lucrate manual din lână, lemn sau materiale textile. Dincolo de legendele populare, mărțișorul reprezintă mai mult decât un simplu obiect artizanal, este bucuria de a trăi, este întruchiparea binelui care învinge răul într-o  poveste care nu se termină niciodată. A dărui un mărțișor înseamnă a dărui o fărâmă de soare!”

Sau poate că preferați materiale ceva mai nobile pentru mărțișorul acestui an. Vă recomandăm brandul Istoriato care a pregătit o gamă delicată de mărțișoare din porțelan – durabile, cochete și nespus de feminine.

Poartă românii mărțișoare ceramice? Toate sunt pictate manual? „Cred că românii poartă în general mărțișoare  create de artizani. Din cererea care există și pentru mărțișoarele noastre din porțelan, îmi dau seama că sunt produse unicat care plac publicului și care sunt purtate și dăruite cu drag. Toate mărțișoarele noastre sunt modelate și pictate de mână.”, ne-a răspuns Elena Andrei, reprezentanta brandului.

Procesul de creație e asemănător celui de bijuterie? Cât durează? „Procesul de creație este unul complex, necesită timp și implică mai multe etape de lucru. Este vorba despre procesul de biscuitare (ardere la temperatură de 900 de grade), apoi glazurare și ardere din nou (la temperaturi între 1000 și 1240 de grade, în funcție de tipul de glazuri), iar apoi decorare prin pictură cu pigmenți speciali pentru porțelan și lustere de metale prețioase – aur, platină, cupru și sidef, pe care le ardem din nou la 800 de grade.”

Care este cel mai norocos model de mărțișor realizat de dvs.? Și care transmite cel mai fidel spiritul sărbătorii? „Pentru că sigla noastră conține unul dintre simbolurile ce reprezintă abundență, consider acest model ca printre cele mai norocoase – păunul. Alte modele care transmit fidel spiritul sărbătorii sunt modelele cu buburuză, coșar, trifoi cu patru foi, potcoavă, ghiocei, dar și căsuțe, pisici, bufnițe, păsări.”

În cadrul atelierului Laser Craft, am descoperit mărțișoare unicat și mărțișoare de personalizat acasă. Sunt disponibile modele dintre cele mai variate, din material lemnos, cel mai adesea lemn de plop sau de fag. Ca tematică, le găsești într-un design nemaipomenit de romantic, dar și în interpretare tradițională. „Cel mai mare succes îl au modelele tradiționale – ghiocel, trifoi sau trifoi pe care poposește o buburuză, un coșar, și tradiționala ie românească.”, ne-a destăinuit Andrei Subota, din partea atelierului.

Cert este că aceste mărțișoare pot fi dăruite în forma cumpărată și personalizate acasă de cea care le-a primit, după bunul său plac. Mai există și alt gen de client: cel care cumpără cantități mari, le personalizează și, la rându-i, le scoate la vânzare. „Noi executăm mărțișoare după modelele proprii desenate de designerul nostru. Sunt produse unicat pe piața din România. De asemenea, executăm și mărțișoare «personalizate», adică după designul clientului. Avantajele sunt că poți avea mărțișoare unice și cei care le asamblează și le vând mai departe pot avea marfă diferită față de ceilalți vânzători.”

Am lăsat la urmă unul dintre cele mai delicioase mărțișoare la propriu. Povești pe Biscuite este un brand creativ înființat de o tânără, cu zece ani în urmă. „Inițial am făcut  mărțișoare din aluat de biscuiți, decorați mai simplu, cu floricele,  frunze, fluturași. Dar în 2016 am trecut la ceva mai complex: modele pictate manual  cu diverse tematici specifice mărțișorului. În prezent, mărțișoarele dulci sunt realizate din turtă dulce și am ajuns să aduc aceste mărțișoare la alt nivel, sunt mici bijuterii dulci. Foarte mulți clienți comandă constant, dar sunt și unii care le  păstrează ca amintire și au deja acasă o mică colecție.”

Mărțișoarele comestibile sunt toate din aluat de turtă dulce, deci au toate același gust. Diferă însă culorile, forma, dimensiunea. Ca noutate, în această primăvară, creatoarea a introdus și un model unic: „În formă de măr, are inserată o umplutură de măr și nucă, este un adevărat deliciu.”

Cum să nu te întrebi cât de repede se epuizează stocurile? „Având un atelier în care lucrăm doar pe comandă – nu este momentan și un  magazin fizic – , închidem lista în maxim 3-4 zile din momentul în care lansăm orice colecție de produse. Toate sunt lucrate integral de mână, de aceea necesită foarte  mult timp, iar numărul de bucăți pe care îl putem face pe  fiecare sezon este limitat. Uneori, când ne mai rămâne timp, facem și  produse în plus care se vând cât ai clipi.”

Încheiem acest material spunându-vă cum se încheie destinul mărțișorului (care se traduce prin Micul Martie) an de an în România. Păstrând cele mai vechi tradiții, la finalul lunii martie, mărțișorul se dă jos din piept și se agață într-un pom fructifer, pentru a-l face să rodească din belșug.

Comentarii

Absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative (Universitatea București), Andreya Oti a urmat masteratul de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), dar adevărata împlinire și-a găsit-o ca redactor de carte și de articole online. În prezent este redactor de carte pentru copii la editura All și asigură direcția de comunicare a editurii Vremea. În același timp, din 2015 activează drept redactor al revistei de mobilă și design Magmob.ro, prilej de a îmbina pasiunea pentru amenajări interioare cu ușurința mânuirii cuvântul scris. Interesată de tot ce înseamnă noutate și creativitate în domeniul designului, consideră că numai ̈frumusețea va salva lumea ̈ – mai ales atunci când frumusețea capătă funcționalitate.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share