CITEȘTI

Bijuteriile Elizei: „Reușita este dată doar de tal...

Bijuteriile Elizei: „Reușita este dată doar de talent, creativitate, plăcere, dedicare și răbdare”

Distribuie articolul:
Share

În cadrul Nopţii albe a creatorilor şi designerilor de produs ediţia a II-a, la ceainăria Bernschutz& Co., Eliza a fost prezentă cu bijuteriile ei superbe. Am avut onoarea să îi admir creaţiile, să vorbesc pe larg cu ea despre modul în care şi-a dezvoltat pasiunea şi să descopăr atât de multe lucruri noi despre brandul Bijuteriile Elizei.

 1. Cum a apărut brandul tău şi de ce ai ales această denumire pentru el?

Motto-ul meu este că fiecare ținută trebuie să fie accesorizată diferit și cât mai ingenious, de aceea am avut nevoie de multe bijuterii și accesorii de-alungul timpului. Așa că am început să le lucrez eu, personalizându-le. Cei din jur au apreciat piesele pe care le făceam, iar a lucra și pentru ei a fost un pas firesc. De aici până la o mică afacere nu a mai fost mult. Am deja 4 ani de creare de bijuterii și accesorii, timp în care am folosit varii tehnici și materiale!

Bijuteriile Elizei – înseamnă acele bijuterii care însoțesc femeia în orice moment al zilei sau nopții și în orice situație.

Bijuterii handmade, colier cusut, piele naturala

 2. Cine este se află în spatele brandului Bijuteriile Elizei? Vrem detalii, multe detalii…

Eu sunt Eliza Ionici, o persoană riguroasă, cu multe planuri, multe idei, mereu optimistă, dar nu visătoare! Am studiat în liceu grafica, ceea ce mi-a creat culoarul și pentru activitățile creative de dincolo de hârtie și creion. Pe cât de multe activități am, tot atât de mulți prieteni pot avea aproape. Se pare că firea mea este una plăcută, iar socializarea îmi iese bine! Timpul liber (ce rămâne după serviciu și handmade) mi-l petrec cu hobby-urile mele: plimbări în parc, tenis, mers cu rolele, cu trotineta, întâlnirile cu prietenii și micile excursii ocazionale de weekend.

3. Cum ţi s-a părut evenimentul de anul acesta Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs?

Pentru mine a fost prima participare și am avut încă de la început un sentiment plăcut cu privire la concept și la eveniment în sine. Este de apreciat faptul că Atelierul a strâns atât de mulți oameni creativi, iar ceea ce contează cel mai mult acum este că și eu am fost printre ei! Îmi doresc să pot participa la cât mai multe manifestări din segmentele „design”, „artă”, unde talentul și ingeniozitatea sunt apreciate!

Bijuterii handmade, colier piele naturala, agate, unakit, panglica

Bijuterii handmade, colier piele  naturala, negru, obsidian

4. Ce anume te inspiră sau cine te inspiră în realizarea creaţiilor tale?

Sursa primordială de inspirație este natura, căci o găsesc: colorată, variată, inepuizabilă și în continuă mișcare.  A doua sursă de inspirație este tradiția căci, așa cum îmi place mie să spun, meșteșugurile ar trebui păstrate și introduse în viețile noastre cotidiene.

A treia sursă, dar în stare de dependență față de celelalte, este percepția mea asupra a ceea ce mă înconjoară, impresiile pe care le am cu privire la ce văd, ce experimentez!

Bijuterii handmade, bratara cusuta, cross stitch, model traditional romanesc, rosu, negru, alb, galben, albastru

5. În ce materiale îți place să lucrezi și de ce?

Am experimentat multe tehnici și am folosit tot atât de multe materiale. Pot să spun că fiecare categorie de bijuterie din cele pe care le abordez are materialul specific: dacă lucrez piese elegante – folosesc sârmă argintată și pietre semiprețioase; atunci când vreau să lucrez ceva jucăuș – folosesc lut polimeric; cand abordez stilul retro – apelez la material textil, lemn și piele.

De departe, ceea ce îmi place cel mai mult să fac este să cos și atunci fac bijuterii ce conțin cusături mai mult sau mai puțin tradiționale.

Bijuterii handmade set cusut cu inimioara mov pe fond roz

6. Există anumite produse  care îţi reprezintă stilul cel mai bine? Dacă da, care anume?

Produsele cusute rezonează cel mai bine cu mine: sunt migăloase, se realizează punct cu punct și se efectuează în etape, ceea ce le sporește valoarea față de alte produse. Având în vedere că lucrez doar seara, câte 2 – 3 ore, pentru unele piese timpul nesesar se poate întinde chiar pe o săptămână întreagă, iar rezultatul este intens așteptat.

7. Oferă câteva sfaturi creatorilor şi designerilor de produs  la început de drum. De ce crezi că au nevoie pentru a reuşi în acest domeniu?

Reușita este dată doar de talent, creativitate, plăcere pentru ceea ce faci, dedicare și răbdare. Fără aceste elemente produsul final nu are identitate, unicitate și strălucire! Mână în mână cu acestea merge corectitudinea față de breaslă. Chiar dacă există intelectul colectiv și este foarte posibil ca doi oameni să se gândească la același lucru într-un anumit moment, este imposibil ca produsul final să fie identic. Haideți să creăm noi tehnici sau să adaptăm stilului și priceperii noastre tehnicile consacrate, dar să fim cât mai inventivi!

Bijuterii handmade, colier din piele naturala, jasp rosu

 8. Cum arată atelierul tău?

Atelierul meu este alcătuit din măsuța, canapeaua din sufragerie și etajera înaltă de lângă. Marginea canapelei susține tot ceea ce este în lucru, etajera este plină cu materiale și unelte, iar piesele finale sunt depozitate individual în pungi și cutii. Această stare a lucrurilor îmi oferă și feedback imediat din partea vizitatorilor, care iau contact atât cu ceea ce este în lucru, cât și cu materialele.

9. Ce apreciezi cel mai mult la Revista Atelierul?

Revista Atelierul îmi oferă ideea de breaslă, locul unde se pot strânge toți cei care au proiecte de creator. Aici găsești cele mai interesante personaje din domeniu, iar creațiile lor sunt prezentate, la fel de artistic, precum sunt efectuate. Mai mult decât atât, Revista Atelierul propune și organizează evenimente care vin în sprijinul creatorilor, fie că sunt la început de drum, fie că vor să sprijine proiectele cu experiența lor.

 10 . Sunt sigură că ai primit o comandă insolită sau ai o poveste interesantă asupra unui produs al tău, te rog frumos dă-ne detalii.

Mi s-a cerut un pandantiv în formă de ciupercă, care trebuia să fie 3D. Asta a fost cea mai neobișnuită comandă, iar pentru ea am avut nevoie de schițe elaborate, care semănau mai mult cu desenul tehnic, decât cu ceva artistic. Am realizat-o din sârmă și biluțe mici, finuțe, iar rezultatul a fost de piesă prețioasă, cu toate că am avut rezerve cu privire la cum se va așeza pe bust.

Bijuterii handmade - cercei cusuti - cross stitch earings

Fotografiile sunt realizate de Eliza Ionici.

Acesta este primul interviu din seria participanţilor la Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs ediţia a II-a.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share