CITEȘTI

Expoziție „Detaliul Secession – Timișoara”

Expoziție „Detaliul Secession – Timișoara”

Distribuie articolul:
Share

Joi, 16 decembrie 2021, de la ora 18.30, va avea loc în cadrul Assamblage Institutul de Artă și Design din Str. Dimitrie Racovita, nr. 18, București, deschiderea expoziției “Detaliul Secession – Timișoara”. Expoziția va prezenta pentru prima dată, în formulă aproape completă, seria de fațade și ornamente pictate în acuarelă care stau la baza albumului cu același nume, semnate de Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță,  fondatorii Editurii Intaglio. Textul albumului este realizat de Mihai Moldovan, managerul proiectului Heritage of Timișoara.

“Detaliul Secession – Timișoara” face parte din Seria Detaliul, o colecție de albume ce promovează diverse stiluri naționale ale perioadei 1900, menite să pună în valoare patrimoniul arhitectural local. Proiectul a venit ca o urmare firească și o necesitate de a promova frumoasele clădiri care, asemenea celor neoromânești din București, se află într-o stare avansată de degradare și riscă să dispară definitiv din peisajul urban.

“În plimbările noastre, am constatat că multe bijuterii arhitecturale pe lângă care trecem zilnic stau “ascunse” de cabluri, deteriorări și vandalizări. Altele sunt renovate fără a se ține cont de aspectul original, astupând sau modificând ornamentica de pe fațadă. De multe ori, materialele și tehnicile folosite nu sunt cele corespunzătoare, neținându-se cont de autenticitatea și valoarea istorică a clădirilor. Prin albumele seriei Detaliul, dorim să atragem atenția asupra nevoii de conservare și restaurare adecvată. Pentru a le pune mai bine în valoare, am decis să ilustrăm fațadele și ornamentele în acuarelă, în locul fotografiilor, “restaurându-le” pentru a le reda frumusețea de odinioară.” –  Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță.

 

 

 

Albumul “Detaliul Secession – Timișoara” este un catalog de ornamentică. Arhitectura Secession face parte din Mișcarea 1900, un fenomen internațional care a luat naștere la finele secolului al XIX-lea și s-a întins până la primele două decenii ale secolului al XX-lea. Această mișcare a avut diferite interpretări și denumiri: în Franța se numește Art Nouveau sau Le Modern Style, în Italia Stile Liberty, în Scoția Glasgow Style, în Germania Jugendstil, iar în Austria și Ungaria Secession. Artiștii maghiari se detașează de influența austriacă și își creează propria variantă a artei 1900, inspirată după istoria, arta și meșteșugurile populare locale. Timișoara poartă o puternică amprentă a Secessionului maghiar, având o bogată concentrație de arhitectură 1900. “Detaliul Secession – Timișoara” este tradus în patru limbi: română, maghiară, germană și engleză, pentru a promova patrimoniul Timișorean atât în țară cât și pe plan internațional. Albumul este o carte de colecție, ce completează biblioteca oricărui arhitect, istoric, artist și iubitor de patrimoniu.

Participarea la eveniment se face pe baza certificatului verde și prin respectarea măsurilor de distanțare socială.

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share