CITEȘTI

Andreea Illustration: inspirația trebuie să te găs...

Andreea Illustration: inspirația trebuie să te găsească la masa de lucru

Distribuie articolul:
Share

Pe Andreea Mironiuc, adică Andreea Illustration, o urmăresc de multă vreme pentru ilustrațiile și produsele simpatice pe care le face. Însă admir la ea și bucuria pe care o emană de fiecare dată, felul în care își ține aproape următorii pe social media și proiectele prin care încurajează creativii locali.

Nu știu cum își găsește energia pentru a le face pe toate, așa că am întrebat-o.

1. Cine este Andreea Illustration? Ne poți spune câteva cuvinte despre tine?

Sunt ilustrator freelance și visător full-time, așa cum îmi rezum activitatea pentru biografia de pe Instagram. În spatele brandului cu ilustrații, sunt o persoană energică, creativă și plină de entuziasm.

2. Cum ai ajuns să faci ilustrație?

Mi-a placut dintotdeauna să desenez, iar în timpul facultății am început să iau proiecte freelance, ca să fac niște bani de buzunar. Prima dată când m-a plătit cineva nu îmi venea să cred că pot să câștig din ceva ce îmi place atât de mult! Apoi încet-încet m-am obișnuit cu ideea și am crescut profesional. După ce am terminat masterul am luat decizia să “încerc” timp de 6 luni, să văd cum m-aș descurca pe cont propriu. Ei bine, m-am descurcat, pentru că iată-mă acum 8 ani mai tarziu, foarte bucuroasă cu afacerea mea.

3. Poți să ne povestești puțin despre procesul creativ? De unde îți iei ideile și cum apare o ilustrație?

Îmi place mult acel citat al lui Picasso, parafrazat: inspirația trebuie să te găsească la masa de lucru. Se presupune că artiștii au nevoie de o anumită muză sau stare ca să poata crea. Într-un fel este adevărat, dar daca aștept să vină inspirația, nu mai reușesc să îmi plătesc facturile.

Eu încerc să îmi încurajez muza printr-un program de care mă țin și printr-un time-management pe care încerc să îl îmbunătățesc în mod constant. De asemenea, mă ajută să îmi fac locul de lucru cât mai confortabil și plăcut: luminițe, lumânări parfumate, tablouri care mă inspiră, etc.

“Inspiration exists, but it has to find you working.” ― Pablo Picasso.

4. Cum îți încarci bateriile și reușești să îți găsești energia creativă pentru a depăși creative block?

După cum spuneam și la întrebarea anterioară, printr-un program și un ritual de lucru de la care nu prea mă abat. Apoi încerc să petrec cât mai mult timp în natură, să iau pauze și să încerc tot felul de hobby-uri creative, dar nu strict legate de munca mea: ceramică, tricotat, filmat și editat clipuri pentru canalul de YouTube. Am descoperit că aceste activități mă ajută să experimentez și să mă joc, fără presiunea că trebuie să am anumite rezultate.

5. Ai ilustratori locali sau din afară pe care îi urmărești?

Da, bineînteles. Le admir mult pe Gabi Toma, Maria și Ileana Surducan, Alexia Udriște, Alexandra Bugan (Serebe) și lista poate continua.

6. Care ți se pare că este cea mai mare provocare pentru un ilustrator astăzi?

Nu știu “pentru un ilustrator”, dar pot să îți spun pentru mine. Să navighez între perioade foarte aglomerate, cu o mulțime de proiecte, și perioadele mai lente. De asemenea, să reușesc să ma concentrez atât pe proiectele plătite, cât și pe proiectele personale, să ajung la un echilibru sănătos între ele.

7. Cine sunt clienții Andreea Illustration, cei care apreciază produsele tale?

Clienții mei sunt oameni pasionați de frumos, care adoră să ofere cadouri unice oamenilor dragi. De asemenea, clienții mei sunt și business-urile sau corporatiile care doresc să ofere colaboratorilor cadouri deosebite sau să aducă niște culoare în comunicarea lor vizuală.

8. Ai reușit să coagulezi o comunitate de antreprenori creativi în jurul proiectului tău Afacerea mea creativă. Mi se pare un proiect minunat, ne poți spune puțin despre proiect și încotro vrei să meargă?

Proiectul Afacerea Mea Creativa este un proiect tare drag mie. A început cu o provocare pe Instagram, în care afacerile postează fotografii sau clipuri video pe anumite teme, cu scopul de a interacționa cu publicul lor și de a cunoaște alte afaceri creative. Apoi proiectul a continuat cu 3 Meet-Up-uri în București, Brașov și Cluj-Napoca, în care creativii au stat la povești la o limonadă și s-au cunoscut și personal. Am câteva planuri mărețe pentru acest proiect (momentan secrete), însă ca direcție vreau să ajut această comunitate să fie cât mai puternică.

Pe lângă faptul că se leagă prietenii și pornesc colaborări, ne simțim mai puțini singuri în procesul creativ, și acest lucru este minunat.

9. Te urmăresc pe social media unde ești foarte activă! Cât de importantă este componenta aceasta pentru un ilustrator și ce fel de content este apreciat de publicul tău?

Mulțumesc, apreciez că mă urmărești! 🙂 Pentru mine cel puțin, social media este un spațiu unde mă conectez la publicul meu. Le spun povești din culise, împărtășesc lucruri care mă inspiră, le arăt de ce sunt atât de pasionată de ceea ce fac. Sunt foarte recunoscatoare pentru comunitatea mea de oameni faini și creativi și pentru discuțiile pe care le avem.

10. Ce sfat ai da unui tânăr ilustrator la început de drum?

Se poate! Cu multă muncă, răbdare, pasiune și lucru constant, vei reuși să îți îndeplinești visul 🙂

Comentarii

Sunt arheolog și antropolog şi pentru 16 ani am spus povești despre oseminte umane și oamenii de știință care le studiază. M-au interesat practicile de expunere ale corpului uman şi felul în care culturile preistorice au relaționat cu corpurile strămoşilor. Studiile la Universitățile din București și Sheffield au fost urmate de stagii de cercetare la Universitățile Cambridge, Sheffield, Utica, București și Helsinki. Am fost cercetător la Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Române şi am publicat volumul “Regi, sfinți şi anonimi. Cercetători și oseminte umane în arheologia din România” (Editura Cetatea de Scaun, 2019). Sunt pasionată de copaci, origami şi de lucruri meşteşugite cu drag de frumos şi care spun o poveste.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share