CITEȘTI

Sit+Read- târgul dedicat artei alternative locale

Sit+Read- târgul dedicat artei alternative locale

Distribuie articolul:
Share

Fondat în 2017, Sit+Read Artbook Fair este un eveniment gratuit și deschis, întins pe mai multe zile, care reunește artiști contemporani, designeri, creatori de fazine, tipografi, editori independenți, librării, precum și sute de vizitatori în fiecare an. Târgul include program variat atât pentru copii, cât și pentru adulți, compus dintr-o gamă diversă de discuții, lansări de carte, ateliere și proiecte speciale în afara locației.

1. Deși proiectul vostru are un nume foarte indicativ și se citește aproape ca un îndemn, ne puteți povesti ce este Sit+Read, cui i se adresează și cum s-a construit povestea lui?

Povestea Sit+Read a pornit cu BAZAR, un târg pop-up destinat artiștilor locali. Am organizat mai multe ediții ale acestui eveniment, în mai multe spații alternative din Timișoara, în cadrul cărora am adus împreună ilustrații, printuri, ceramică, haine, bijuterii și alte produse realizate de artiștii din Timișoara. Totodată, am îmbinat experiența cu o petrecere care a îmbinat muzica și artele vizuale. Sit+Read Artbook Fair a fost un fel de re-branding, am căutat un nume sugestiv, care să atragă atenția, și am încercat să ne focusăm din ce în ce mai mult pe publicații independente, cărți de artist, fanzine, printuri, și toate cele derivate.

2. Cine este echipa din spate și foarte important, citește toată lumea? 🙂

Echipa din spatele proiectului Sit+Read este alcătuită din prieteni apropiați care au o bogată experiență în organizarea de evenimente diverse în Timișoara. Împreună am coordonat deja mai multe evenimente în oraș, inclusiv festivaluri de muzică electronică precum „Launmomentdat în parc” și „SABOTAGE Festival”, precum și târguri de design contemporan, cum ar fi „Harababura Vintage Fair”.

Cu toții suntem dedicați promovării artei, muzicii și designului local, creând o experiență memorabilă pentru toți participanții.

3. Cum a fost experiența primului târg și ce cu ce idei ați rămas în timp ce strângeați standurile ?

De la prima ediție din 2017 și până în prezent, am încercat să îmbunătățim conținutul evenimentului. În acest interval, am adăugat ateliere, prezentări și lansări de carte, toate cu scopul de a crea o experiență mai captivantă pentru participanți și vizitatori. Ne dorim ca fiecare ediție să fie mai bună decât precedenta, oferind o platformă din ce în ce mai valoroasă pentru artiști și publicul interesat să exploreze și să împărtășească în lumea fascinantă a creației alternative. Așadar, suntem nerăbdători să vedem cum va evolua evenimentul în viitor și să oferim o experiență captivantă în continuare.

4. Ce e diferit la Sit+Read față de alte târguri?

Sit+Read Artbook Fair diferă de alte târguri de carte prin faptul că nu e chiar un târg de carte. Un artbook fair este un tip de târg (sau expoziție) cu accent pe ilustraţie, grafică de carte, fotografie, benzi desenate, afişe sau publicaţii în serie limitată. Ca și alte târguri de artă, un târg de carte de artă nu va include doar lucrări de vânzare, ci și instalații ale artiștilor, proiecte, ateliere, discuții sau lansări de carte. Spre deosebire de un târg tradițional de carte, artbook fairs sunt publice și mai puțin formale, fiind un răspuns al culturii artist-run.

Sit+Read oferă publicului şansă de a întâlni ilustratori, artişti grafici şi editori independenţi, care aduc în faţa publicului de la cărţi de artist până la fanzine multicolore. Acest eveniment este conceput ca spaţiu temporar de întâlnire şi lucru, care oferă artiştilor implicaţi cadrul ideal pentru expunerea ideilor şi proiectelor viitoare, creând astfel mari oportunităţi de conexiune între artişti şi publicul interesat.

5. Ce ați observat că atrage un consumator de carte și de frumos la standul unui expozant?

Cu siguranță, cele mai atrăgătoare elemente pentru publicul nostru sunt cărțile de artist și fanzinele, datorită unicității lor, modului de tipărire, culorilor și expresiei creative pe care o aduc. Acestea oferă o privire autentică în lumea artistică și adesea reprezintă opere de artă în sine. Însă, în plus față de acestea, la Sit+Read se vor găsi și o varietate de obiecte de ceramică și alte creații, care completează experiența evenimentului. Aceste obiecte aduc un plus de diversitate și oferă publicului ocazia să descopere și să aprecieze diferite forme de artă și design.

6. Ce sfaturi ați oferi unei persoane care participă pentru prima oară la un târg?

Sfaturile pe care le-am oferi unei persoane care participă pentru prima dată la un târg precum Sit+Read, ar fi să se bucure de fiecare moment și să fie deschisă experiențelor noi. Să fie curioasă, să exploreze standurile cu atenție, să participe la atelierele creative. Un astfel de târg oferă oportunitatea de a descoperi creații originale, de a interacționa cu artiști și autori, și de a explora lumea publicațiilor alternative și a ilustrațiilor.

7. Care sunt aspectele pe care credeți e important să le cunoască vizitatorii unui târg despre creatori și produsele lor?

Este important să fie deschiși la diversitatea de stiluri și idei, să recunoască originalitatea și autenticitatea lucrărilor expuse, să fie curioși și să își exprime interesul față de povestea din spatele fiecărei creații. De asemenea, să înțeleagă că fiecare produs reprezintă o expresie a creativității, iar sprijinul lor este esențial pentru a susține artiștii și pentru a promova cultura și arta independentă. Astfel, înțelegând și respectând aceste aspecte, vizitatorii pot avea o experiență autentică la târg și pot contribui la succesul creatorilor prezenți.

8. Cum selecționați artiștii cu care colaborați?

Participarea la eveniment este deschisă printr-un proces de selecție cunoscut sub numele de „open call”, care este promovat activ pe diverse canale de social media, asigurând astfel o vizibilitate largă și accesibilitate pentru toți potențialii participanți. Pentru a încuraja diversitatea și creativitatea, condițiile de participare sunt aliniate cu esența evenimentului nostru. Toate persoanele care au contribuții în domenii precum ilustrații, fanzine (publicații independente), printuri, cărți de artist, reviste sau benzi desenate, sunt binevenite să se alăture comunității noastre și să își prezinte creațiile în cadrul Sit+Read.

În cadrul evenimentului, vom avea câțiva invitați speciali, reprezentanți ai diferitelor domenii de interes ale târgului, care vor susține prezentări captivante despre activitatea lor. Printr-o colaborare valoroasă în cadrul platformei EU-Japan Fest, ne propunem să aducem în fața publicului câțiva artiști japonezi. Aceștia vor împărtăși povești fascinante despre experiențele lor artistice, metodele de lucru pe care le folosesc, sursele lor de inspirație și multe altele.

9. Cum arată programul unei zile și care sunt punctele care stârnesc cel mai mult interes?

Sit+Read oferă un program bine structurat cu o varietate de activități pe parcursul fiecărei zile, incluzând prezentări, dezbateri, ateliere, expoziții și sesiuni de cumpărături. Colaborarea cu Local Design Circle pentru expoziția de afișe adaugă un plus de valoare și diversitate la eveniment.

Punctele care stârnesc cel mai mult interes variază în funcție de preferințele individuale, dar cu siguranță prezentările și lansările de carte, standurile participanților, precum și atelierele pentru copii și adulți reprezintă adevărate atracții. Acestea oferă oportunitatea de a cunoaște și de a interacționa cu artiști și autori, de a achiziționa lucrări originale și de a explora creativitatea într-un mod practic și distractiv.

10. Există multe mituri care răsar în minte atunci când se vorbește cu și despre creatori. Din punctul vostru de vedere, care este mitul care merită a fi demontat și de ce ?

Vrem să arătăm că arta sau creațiile alternative nu sunt destinate numai unui grup mic de oameni specializați și pot fi accesibile publicului larg. Ilustrațiile, fanzinele, cărțile de artist și alte forme de publicații, pot fi apreciate de oricine, indiferent de nivelul de cunoștințe în domeniul artei sau designului. Evenimentele precum Sit+Read aduc laolaltă o varietate de stiluri, teme și perspective. Cu cât demontăm acest mit, cu atât mai mulți oameni se vor simți încurajați să participe la evenimente precum Sit+Read, iar artiștii vor beneficia de un public mai larg și diversificat.

11.Dacă ar fi să desenați o hartă în cuvinte, unde se găsește comoara în cadrul evenimentelor voastre? Care sunt indiciile?

Un aspect al evenimentului este posibilitatea publicului de a se întâlni față în față cu artiștii, oferindu-le o oportunitate unică de a interacționa, de a se cunoaște și de a schimba idei și proiecte. De la discuții informale la schimburi mai profunde de cunoștințe și colaborări viitoare, această interacțiune față în față îmbogățește experiența evenimentului, transformându-l într-un loc de conexiuni autentice și inspirație.

12. Cu ce lentile vă uitați înspre următorul an și ce treceți pe lista de „must”? Nu „must read” de data aceasta, but „must do, must happen, must dream about”.

Privind spre următorul an, ne uităm cu entuziasm și inspirație, dornici să aducem îmbunătățiri în cadrul evenimentului Sit+Read. Vom pune un accent deosebit pe implicarea și participarea activă a comunității locale. Dorim să facem evenimentul Sit+Read o parte integrală a vieții culturale din oraș și să oferim oportunități artiștilor locali să își expună talentul. Dorim să includem în eveniment tematici care au impact social și să oferim un spațiu pentru exprimarea și discuția unor subiecte relevante pentru comunitate. Ne propunem să dezvoltăm și mai mult atelierele creative pentru copii și adulți, oferind o experiență interactivă și educativă în cadrul evenimentului. Vrem să încurajăm învățarea și dezvoltarea abilităților artistice. De asemenea, ne propunem să dezvoltăm și mai mult colaborările cu artiști și comunități din alte țări, căutând oportunități de a aduce influențe culturale diversificate la eveniment. Ne dorim ca evenimentul Sit+Read să devină din ce în ce mai captivant, inclusiv și relevant, și să contribuie la promovarea culturii artistice și a creației alternative.

*fotografii: Andrei Infinit www.infi.ro

Comentarii

Alexandra este ilustratoare și artistă vizuală bazată în Cluj, pasionată de ilustrația de carte, cea editorială și de designul de produs. Iubește poveștile și preferă comunicarea vizuală, însă iubirea ei pentru storytelling pășește și pe tărâmul cuvintelor scrise, fiind de părere că inspirația curge dintr-o metodă în alta. Este membră a Clubului Ilustratorilor și își dorește să contribuie la promovarea industriei și creativilor din România, atât prin practica sa, cât și prin redactarea de articole tematice. A ilustrat cărți pentru copii, a participat la proiecte editoriale în Spania și Olanda, și a expus la instituții precum Palatul Cotroceni și galerii de artă contemporană precum White Flat Gallery. E motivată de o curiozitate nemărginită și de pofta de a se mânji pe mâini, tot pentru a găsi stilul perfect turnat textului și textul care șoptește imaginilor. Are inima unui copil, sensibilă și aventuroasă, și mintea unui adult cu o voce puternică, lucru vizibil în munca sa. Este mândră de această viziune bifocală asupra lumii, fiind de părere că suntem toți amestecuri de lucruri, niciodată doar unul sau altul. Arta Alexandrei poate fi urmărită pe Instagram și pe site-ul său.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share