JULS de Teodora Rus

Distribuie articolul:
Share

Teodora Rus, creatoarea brandului JULS a primit din partea noastră, premiul de Brand recomandat de Revista Atelierul la Art Fashion Fair – Spring Spirit. Mihaela Ion, co-fondatoarea Revistei Atelierul a ales 4 designeri la acest târg, iar brandul JULS a meritat cu desăvârşire acest premiu, ne plac colecţiile create de Teodora.

Spune-ne care este meseria ta de bază, cine este Teodora Rus în timpul când nu se ocupă de bijuterii?
Sunt absolventă a Universității Naționale de Arte, specializarea design de produs. În momentul acesta mă ocup în principal de JULS, sunt designer de bijuterie, dar am și colaborări în domeniul designului grafic.

Cum ai ales numele JULS pentru brandul tău? Care este statementul brandului tău?
Am căutat destul de mult timp un nume pentru brandul meu, însă nu m-a mulțumit nicio variantă, iar în momentul în care am încetat să mai caut , am găsit! M-a inspirat caracterul unui personaj feminin dintr-un film, pe care o cheamă Jules. Ulterior, m-am jucat puțin cu literele și formele și am creat acest logo care îmi place foarte mult. Mi-am dat seama că sigla spune mult mai mult despre bijuteriile mele, decât numele și în momentul acela mi-am conturat mult mai puternic și vizibil statementul. Vreau să explorez noi modalități prin care să porți bijuteria, o iau treptat însă mă îndrept spre structuri și forme futuriste, curate și minimaliste.

Când sau mai bine spun care a fost momentul în care ai realizat că vrei să devii designer de bijuterii?
Cine au fost primii tai fani?
Cred că momentul exact a fost  într-o vară, când din joacă, am creat niște coliere din pastă poliuretanică, foarte alien-like. Desigur, de frica reacțiilor le-am purtat mai mult în casă.. însă mă gândesc și acum la acel proiect, cum aș putea să-l dezvolt cu tehnicile învățate până acum. Pe urmă, am decis să învăț efectiv să fac bijuterie și am urmat un curs la Școala de Bijuterie Contemporană Assamblage unde am cunoscut niște oameni minunați. Ulterior am reușit să fac piese mai complexe și din metale prețioase.
Primii fani au fost cei apropiați mie care m-au încurajat foarte mult chiar dacă primele mele  creații erau mai mult experimentale și cam imposibil de purtat. (Piesă ca un inel format dintr-un deget din ipsos turnat într-un cub).

De la fiecare designer primesc răspunsul că îşi găsesc sursele de inspiraţie din natură, din cântece, din albume de artă.
Care sunt sursele tale de inspiraţie, spune-le pe toate de la evenimente istorice, la surse muzicale?
De cele mai multe ori mă inspir din arhitectură, și încerc să dau pieselor o direcție futuristă. Îmi imaginez că realizez clădiri în miniatură. Dar poate să mă inspire și un material, o textură,  caracterul unei persoane, o stare emoțională și pornesc de la un concept. La expozițiile cu tematică de asemenea, ies din zona mea și fac ceva total diferit stilului meu, piese mulate pe conceptul de bază.

La Art Fashion Fair unde te-am laureat cu titulatura de brand recomandat de Revista Atelierul, am descoperit o prezentare impecabilă a produselor tale pe fundaluri negre create din diferite materiale, așa arată mereu standul tău sau îl personalizezi pentru fiecare târg?
Cât de important este pentru tine personalizarea standului?

Da și vă mulțumesc tare mult, încerc să-mi personalizez standul diferit, cu fiecare târg, mi se pare simpatic și totodată important să-mi creez acest moodboard, să întroduc publicul în spiritul creațiilor mele. Multe persoane se identifică întâi cu stilul standului și pe urmă îmi observă și bijuteriile.

Cum este pentru tine experienţa unui târg cu produse de autor? Şi bineînţeles ca o completare pentru această întrebare care este urmatorul eveniment unde vom putea admira creaţiile tale?
În primul rând la un târg de acest gen, sunt entuziasmată să cunosc sau revăd alți autori pe care îi admir în mediul online, pe lângă asta mă bucur să văd un public tot mai interesat de tehnică și povestea din spatele creațiilor .
Următorul eveniment , va avea loc în cadrul Romanian Design Week, 19-27 mai, unde am pregătit o colecție pentru o expoziție cu adevărat specială realizată de Assamblage- Asociația Națională pentru Bijuterie Contemporană. Va fii o expoziție interactivă, cu o tematică de bază care o să fie anunțată în curând! Apoi, între 9-10 iunie voi fi la târgul Sole & Shape (@DESCHIS Gastrobar), un eveniment foarte cool de sneakersi & streetwear. Este prima dată când particip la acest eveniment și vă aștept cu mare drag!

Publicul Revistei Atelierul este interest de sfaturi la obiect, primate de cei implicaţi în industriile creative, poţi să ne oferi câteva tips & tricks pentru a fi un designer de bijuterii bun?
Consider că la început de drum este bine să înveți, să diversifici stiluri și tehnici, să descoperi feluri variate prin care poți să-ți realizezi ideile, conceptul. Stilul se formează în timp.
Sincer nu ar fi sfaturi importante de urmat, dacă pasiunea și dedicația sunt la nivele maxime, identifici ușor elementele pe care trebuie să le aprofundezi mai mult, felul în care dorești să te exprimi iar rezultatul vine pe măsura așteptărilor tale

Cum ai descrie stilul tău în câteva cuvinte?
Geometrie, minimalism, arhitectural, futuristic

Cum vezi statusul creatorilor şi designerilor de bijuterii din România?
Care sunt punctele forte şi slabe ale acestei industrii creative româneşti, din punctul tău de vedere?

Este o industrie în plină dezvoltare și foarte atractivă, am tot mai multe cunoștințe care încep să facă bijuterie sau care vor să învețe. Cred că treptat, în România vor fi tot mai multe oportunități de studiu și promovare a creatorilor din acest domeniu.   Momentan, din punctul meu de vedere, punctul slab ar fi lipsa de spații dedicate, ca galerii, concept store-uri în care să ne prezentăm piesele, să fie puse în valoare și în atenția persoanelor  care, în general, sunt prea ocupate să facă un research online.

Fiecare designer are o poveste care l-a marcat în traiectoria sa creativă, care este a ta?
Hmm.. cred că primul feedback m-a marcat,  prima expoziție la care am participat,  în 2015, „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei „, organizată de Assamblage – Asociația Națională pentru Bijuterie Contemporană. O experiență foarte pozitivă și un loc în care am cunoscut oameni foarte talentați. Mi-a plăcut atât de mult mediul încât am început imediat să caut noi expoziții și târguri specializate. Am realizat o colecție derivată din piesa inițială și am participat pe urmă la târgul de bijuterie contemporană Autor, în 2015. Aici am cunoscut alți oameni minunați și designeri internaționali, un loc în care mi-am dat seama că vreau la rândul meu să ascult povestea din spatele creațiilor, să colecționez piese și înainte de toate să creez experiențe și pe  urmă un bussiness.

 

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share