CITEȘTI

Ronin a.k.a. Ovidiu Nuță, fotograf pasionat de mun...

Ronin a.k.a. Ovidiu Nuță, fotograf pasionat de munte, un artist complet

Distribuie articolul:
Share

Ronin sau pe numele său, Ovidiu Nuță, un artist complet cu multe pasiuni, este un fotograf talentat, un grafician cu ochi format în multe proiecte de brand și rebrand, un creator digital cu portofoliu de ilustrații, grafică și murale, un alpinist îndrăgostit de natură și un călător pasionat de ținuturi exotice unde a surprins personaje și obiective memorabile.

El a imortalizat creațiile și mersul activității ZidArt când artiștii își desfășurau activitatea pe schele pentru a picta muralele de pe clădirile din Bacău. Este owner la roningraphicdesigns, membru activ letstripguys unde postează fotografii din călătoriile sale din ținuturi mai puțin călcate de alții. Pagina sa de instagram ovidiuronin este un album de amintiri, culese și făcute buchet cu tot ceea ce îl reprezintă ca artist, complet pasionat de munca și activitățile lui.

1. Cine este artistul fotograf Ovidiu Ronin? Ce l-a format ca și artist? Unde dorește să ajungă?

“Ronin” a.k.a. Ovidiu Nuță – sunt un freelancer care învață constant și explorează noi moduri de a se exprima prin ilustrație, graphic design, fotografie și video. Pasiunea pentru fotografie a fost activată datorită muntelui. Obișnuiam să merg foarte des pe munte și nu aveam cu ce să documentez aventurile. Așa mi-am cumpărat primul DSLR în 2014 iar de acolo a început joaca, o joacă prin care învăț și explorez pană astăzi. Îmi place să observ lumea din jur și să surprind acele momente de multe ori trecute cu vedere. De aceea, probabil, sunt și atras de fotografia de stradă.

2.  Cum îti găsești modelele, ai un tipar anume?

În general nu îmi caut modele dar mă inspir mult din cinematografie și fotografia de stradă. Îmi place să surprind fața nevăzută sau de multe ori ignorată a lumii din jurul nostru. Dacă stai și observi lumea din jurul tău vei avea o surpriză plăcută a spectacolului pe care ți-l oferă.

3. Cum ai caracteriza fotografiile tale?

Mi-e greu să le caracterizez. Totuși îmi place să cred că surprind cât mai natural ceea ce se desfășoară în fața ochilor noștri.

4. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?

Îmi place foarte mult muntele și sporturile montane (în special alergarea montană). Probabil aș fi avut un job care să-mi susțină pasiunea pentru mișcare. La un moment dat mă gândeam cum ar fi să am un job ca salvamontist. Deci dacă nu aș activa în domeniul creativ probabil aș fi un cabanier, salvamontist sau vânzător într-un magazin de echipament montan.

5. Crezi că artistii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artişti pe care îi urmăreşti, care sunt buni de urmat ca model?

Cred că ajută mult să ai pe cineva care să te ghideze în primele etape ale experienței tale ca artist, și de ce nu, și mai târziu în carieră. E important ca acea persoană să știe să livreze un feedback, să încurajeze când e cazul. Altfel, mai bine, te rezumi la Youtube și cursuri online. În momentul în care ești un artist autodidact, cum sunt eu, mentorii sunt în jurul tău sub diferite forme: fotografi profesioniști pe care îi urmărești, natură, cărți sau filme documentare. Îi urmăresc cu interes pe: Sebastiao Salgado, Jimmy Chin, (fotografie); Christopher Nolan, Spike Lee și recent Wes Anderson (cinematografie).

6.Care sunt filmele, melodiile, podcasturile care te inspiră?

“Salt of the earth”, un documentar despre viața lui Sebastiao Salgado, a fost filmul care a avut un mare impact asupra mea, cum văd fotografia dar și viața. Pentru cei la început de drum, Tales by Light, e un serial de pe Netflix în care pot găsi multă inspirație. De asemenea Finding Vivian Maier, Everybody Street și oricare dintre filmele lui Spike Lee, Wes Anderson. Am fost de mic un pasionat de filme, așa că recomand orice film bun. Urmărit cu atenție, analizat atât tehnic cât și la nivel de mesaj. La capitolul muzica, în funcție de proiectul la care lucrez, îmi aleg stilul sau artistul. Asociez câte un stil muzical sau un artist în funcție de locație, de feelingul avut când am lucrat la acel proiect. Muzica variază de la hip-hop (Guru – Gang Starr, Wu-Tang Clan, A Tribe Called Quest), rock (Red Hot Chilli Peppers), jazz sau soundtrack-uri de filme (Hans Zimmer – preferatul meu).

Podcasturile acoperă cealaltă parte a mea, orientată către sport și psihologie. Aici pot recomanda Huberman La – pentru o viață sănătoasă și fără stres 😀

7. Ce ne poți spune despre proiectele la care lucrezi acum?

În momentul de față lucrez în paralel la mai multe colaborări ce implică picturi murale, un catalog de prezentare și un aftermovie pentru festival de street art în care sunt și eu implicat – ZIDART – Street Art Festival. E un festival de street art pe care îl organizăm de 5 ediții în Bacău.

8. Cum arată admiratorul ideal pentru fotografiile/creațiile tale artistice?

Fie că sunt admiratori sau cumparători, cred că ar trebui să fie sinceri și să-i susțină activ pe cei din domeniile creative. Buy art, not drugs!

9. Ce sfaturi oferiţi unui novice care ar vrea să îşi înceapă activitatea în domeniul fotografic?

Să înceapă să fotografieze tot ce prinde în jur fără presiunea că trebuie să iasă bine din prima. Nu îți trebuie cel mai scump aparat foto pentru că toți avem deja cel mai la îndemână gadget: smartphone-ul. Ar trebui să se gândească cam ce ar vrea să fotografieze ca tematică. Multumită internetului nu avem scuze că nu găsim informații. În același timp să își urmărească idolii: să le analizeze stilul, să încerce să reproducă cadrul. La tot ce am spus până acum se adaugă munca și răbdarea. Fără acestea nu o să vezi progresul. E ca la maraton – o cursă de anduranță.

 

10. Văd că ai mai multe hobby-uri. Cum se face trecerea de la hobby la afacere în mediul creativ din punctul tău de vedere? Trăiești din munca ta de fotograf sau este doar la nivel de hobby?

Pentru mai mulți ani, am îmbinat în paralel jobul de bază cu pasiunea pentru desen. O făceam ca pe o relaxare. Asta mi-a adus și diferite comenzi. Făceam portrete și ilustrații. Apoi am început să mă implic în proiecte de voluntariat unde m-am provocat să aprofundez partea de graphic design și să exersez mai mult fotografia. Cu timpul, munca depusă în acele proiecte mi-a adus și joburi mai consistente. Asta mi-a dat și perspectiva că aș putea trăi din asta. Apoi rețelele de socializare sunt un start foarte bun pentru a-ți promova munca.

Am mai multe tipuri de activități creative pe care le realizez pe lângă fotografie și din care trăiesc: graphic design, branding, video production și picturi murale. Mi-a plăcut dintotdeauna să explorez și, până acum, nu am simțit nevoia să renunț la o parte dintre ele și să mă orientez către o nișă anume. Abilitatea de a învăța și de a mă adapta constant se pare că mă ajută să le fac pe toate – momentan.

Fotografii din arhiva personală Ronin (Ovidiu Nuță)

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share